Exerciţiul fizic în limfedem

 

              ExerciÈ›iul fizic trebuie să constituie o parte integrantă în tratamentul È™i managementul limfedemului, fiind o piatră de temelie a terapiei decongestive complete (TDC), pentru persoanele cu risc sau afectate de limfedem. ExerciÅ£iile fizice pot fi definite ca fiind un stres fiziologic controlat pentru organism, cu scopul de a creÅŸte capacitatea acestuia de a răspunde la viitoarele solicitări, prin adaptarea neuro-musculară ÅŸi a sistemului circulator. Programul kinetoterapeutic ar trebui să înceapă la recomandarea medicului È™i sub îndrumarea unui terapeut specializat.

        ÃŽn faza intensivă a TDC, se pune accent pe exerciÈ›ii decongestive sau de remediere, care s-au dovedit eficiente în susÈ›inerea efectului decongestionant, prin creÈ™terea întoarcerii veno-limfatice.  Conform studiilor de specialitate, pompa musculară creeată de contracÅ£ia musculară ameliorează debitul limfatic ÅŸi potenÅ£ează drenajul limfatic. Deoarece în majoritatea cazurilor, È›esuturile afectate de limfedem nu sunt în măsură să ofere o rezistență adecvată împotriva musculaturii care lucrează dedesubt în timpul exerciÈ›iului fizic, compresia externă oferită de bandaj È™i articole de îmbrăcăminte compresivă oferă rezistenÈ›a necesară pentru a îmbunătăți drenajul limfatic. ÃŽntrucât vasele limfatice superficiale sunt situate între stratul muscular È™i piele, expansiunea musculară în timpul contracÅ£iei determină ca muÅŸchiul să se “lovească” de faÅ£a internă a bandajului compresiv ÅŸi, în efect, comprimă vasele pe tesuturile înconjurătare. Se creează o asociere de contracÅ£ie-relaxare musculară care favorizează resorbÅ£ia ÅŸi apoi evacuarea limfei prin stimularea contracÅ£iei vaselor limfatice.

        ExerciÈ›iile de respiraÈ›ie (diafragmatică) sunt o altă componentă esenÈ›ială a exerciÈ›iilor decongestive, atât pentru pacientii cu limfedem al membrului superior, cât ÅŸi al membrului inferior. MiÈ™carea în jos È™i în sus a diafragmei, în combinaÈ›ie cu miÈ™cările toraco-abdominale în respiraÈ›ia abdominală profundă îmbunătățeÈ™te revenirea lichidului limfatic È™i a sângelui venos înapoi în fluxul sanguin.

      ÃŽn faza de auto-management (întreÅ£inere) se poate pune un accent suplimentar pe creÈ™terea flexibilității, îmbunătățirea rezistenÈ›ei musculare, a controlului greutății È™i sănătăţii aparatului cardio-vascular. DeÈ™i există un consens larg cu privire la necesitatea È™i avantajele exerciÈ›iilor decongestive È™i a exerciÈ›iilor de respiraÈ›ie din prima fază a TDC, nu există un consens real cu privire la momentul în care pacientul poate începe cu exerciÈ›ii suplimentare, volumul È™i tipul de regim de exerciÈ›ii ce trebuie sau nu utilizat de către persoanele afectate de limfedem. Pentru majoritatea pacienÈ›ilor cu risc sau afectate de limfedem, un regim de antrenament include, de obicei, o combinaÈ›ie de exerciÈ›ii aerobe, de flexibilitate, de întindere È™i de rezistență.

               ExerciÈ›iile de rezistență (forță) îmbunătățesc puterea musculară, cresc rezistenÈ›a în ligamente, tendoane È™i oase È™i contribuie la controlul greutății. ExerciÈ›iile rezistive sunt de obicei efectuate în mod repetitiv împotriva unei încărcături opuse. Progresia treptată este crucială, iar programele de exerciÈ›ii ar trebui adaptate la capacitatea de efort a pacientului. Au existat multe controverse È™i dezinformări în ceea ce priveÈ™te exerciÈ›iile de ameliorare a forÈ›ei pentru personele cu limfedem. Conform literaturii de specialitate, exerciÅ£iile rezistive de intensitate scăzută spre moderat, realizate în manieră lentă ÅŸi progresivă, sub compresie, nu determină efecte secundare asupra limfedemului sau asupra incidenÅ£ei sale. Mai mult, acestea ameliorează forÅ£a musculară în manieră semnificativă. Un studiu pe termen lung a comparat impactul exerciÅ£iilor contra unei rezistenÅ£e mari (75-85% din rezistenÅ£a maximală) cu impactul rezistenÅ£ei uÅŸoare (55-65% din rezistenÅ£a maximală) asupra persoanelor cu limfedem. S-a arătat că nu există nicio diferenţă între cele două grupuri, asupra volumului limfedemului ÅŸi severităţii simptomelor, nefiind niciun efect secundar pe perioada experimentală. DeÈ™i cercetările au arătat că exerciÈ›iile intense pot fi întreprinse de acei indivizi cu risc sau care au deja limfedem fără efecte negative, este recomandabil să se lucreze cu precauÅ£ie. Regimul de exerciÈ›ii trebuie început lent, pentru a evita riscul de creÅŸtere a edemului sau vătămările musculare. Aceasta permite individului să observe modul în care extremitatea edemaÅ£iată răspunde la exerciÈ›ii fizice.

                ExerciÅ£iile aerobice cuprind în general miÅŸcări repetitve, care implică grupele musculare mari. Unele avantaje pe termen lung ale exerciÈ›iilor aerobe (mers, înot, ciclism) includ scăderea ritmului cardiac în repaus, îmbunătățirea forÈ›ei musculare, controlul greutății È™i ameliorarea drenajului veno-limfatic. ExerciÈ›iile aerobe ajută la pierderea în greutate È™i încurajează respiraÈ›ia profundă, care, la rândul său, susÈ›ine reîntoarcerea limfatică È™i venoasă. Un beneficiu deosebit pentru persoanele afectate de limfedem sunt exerciÈ›iile acvatice. Efectul de flotabilitate pe care apa îl are asupra sistemului musculo-scheletal face miÈ™carea mai confortabilă, iar presiunea hidrostatică a apei acÈ›ionează ca o „îmbrăcăminte cu tot corpul” contribuind la reducerea edemelor.

                ExerciÈ›iul fizic este o parte importantă în gestionarea limfedemului È™i, cu siguranță, nu trebuie evitat de către pacient deoarece un flux limfatic eficient depinde de o suficientă activitate musculară È™i articulară, mai ales dacă funcÈ›ia sistemului limfatic este compromisă. Trebuie amintit că fiecare persoană se recuperează în propriul ritm, iar programul de exerciÅ£ii ar trebui să fie individualizat condiÅ£iei, nevoilor ÅŸi obiectivelor fiecărui pacient. Atunci cand vorbim de activitate fizică în limfedem, nu există o regulă, decât aceea de a-Å£i asculta propriul corp ÅŸi de a nu-i forÅ£a limitele. 

 

Sfaturi utile

  • Inainte de inceperea unui program de exercitii, consultati un kinetoterapeut sau un medic specializat in limfedem, deoarece exercitiile trebuie individualizate, in echilibru cu avantajele si inconvenientele potentiale.
  • Exercitiile fizice ar trebui sa inceapa imediat ce medicul le indica. In cazul in care plagile postoperatorii sau umarul sunt dureroase, se poate incepe cu usoare pendulari, dupa care se va progresa spre exercitii active.
  • Faceti exercitii fizice regulat.
  • Nu purtati haine stramte in timpul exercitiului fizic.
  • Efectuati fiecare exercitiu lent si controlat.
  • Incercati sa utilizati membrul cat mai normal posibil si integrarat pe o gama de miscare completa, fara supraprotejarea membrului.
  • Intensitatea trebuie crescuta progresiv, asa ca incepeti treptat pentru a evita suprasolicitarea si a observa modul in care membrul superior raspunde la exercitiul fizic.
  • Dupa programul de exercitii va puteti odihni membrul in pozitie decliva pentru 20-30 de minute.
  • Hidratati-va corespunzator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu