Drenajul limfatic manual

 

        

         Edemul este definit ca existenÅ£a unui exces de lichide în matricea extracelulară. ApariÅ£ia limfedemului se datorează incapacităţii sistemului limfatic de a resorbi excesul de fluide rezultat din circulaÅ£ia venulo-capilară, ca urmare a unei insuficienÅ£e a drenajului limfatic. 

        Drenajul limfatic manual este unul dintre componentele principale ale terapiei decongestive complete ÅŸi are rolul de a favoriza resorbÅ£ia edemului constituit de lichidele interstiÅ£iale excedentare, responsabile de limfedem.

            Această tehnică manuală este foarte blandă, ritmică, concepută pentru a avea efect asupra componentelor fluide ÅŸi a structurilor limfatice localizate în Å£esuturile superficiale, respectiv asupra pielii ÅŸi Å£esutului subcutanat. Limfedemul se manifestă aproape exclusiv în Å£esutul subcutanat, reprezentat de Å£esutul conjunctiv dispus între piele ÅŸi Å£esuturile musculare. Pentru a obtine efectul dorit, presiunea aplicată de către terapeut ar trebui să fie suficientă pentru a mobiliza Å£esuturile subcutanate împotriva fasciei, dar fără a implica Å£esutul muscular subiacent.

            Printre obiectivele drenajului limfatic manual, se regăsesc:

- îmbunătăţirea fluxului limfatic;
- dezvoltarea unei circulaţii limfatice colaterale;

- creşterea frecvenţei de contracţie a vaselor limfatice;

- stimularea activităţii ganglionilor limfatici în rolul de a regla fluxul limfatic şi concentraţia limfei;
- reducerea stazei venoase;
- ameliorarea resorbţiei tisulare.

            După o intervenÅ£ie chirurgicală însoÅ£ită de rezecÅ£ie ganglionară, drenajul limfatic manual se recomandă atât în prevenÅ£ia limfedemului, cât ÅŸi ca formă de tratament a acestuia, alături de terapia compresivă ÅŸi kinetoterapie. Scopul general al drenajului limfatic manual în tratamentul limfedemului este de a redirecÅ£iona fluxul limfatic din zona în care circulaÅ£ia limfatică este afectată, prin intermediul vaselor limfatice.

            Odată decongestionat membrul afectat de limfedem, pentru a preveni reacumularea lichidului drenat de la extremitate, este necesar ca tratamentul să fie urmat de compresie, care, în funcÅ£ie de stadiul tratamentului, este reprezentată fie de bandaje compresive, fie de îmbrăcămintea de compresie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu