Terapia compresivă

 

       Sistemul limfatic asigură echilibrul de presiune între diferitele fluide prezente în Å£esuturi prin reabsorbÅ£ia lichidelor ÅŸi a produÅŸilor de catabolism bogaÅ£i în proteine, care provin din circulaÅ£ia sanguină în spaÅ£iul interstiÅ£ial. Este important să întelegem că fibrele elastice din Å£esuturile afectate de limfedem sunt deteriorate. Acestea îsi pierd elasticitatea ÅŸi tind să se întarească, în special în limfedemul netratat, într-un stadiu avansat. DeÅŸi edemul poate fi redus în timpul tratamentului, deteriorarea sistemului limfatic este permanentă, iar elasticitatea tegumentului din zonele afectate nu poate fi niciodată recuperată la nivelul anterior. De asemenea, limfedemul nu se retrage de la sine, ci continuă să progreseze fară un tratament adecvat. Scopul managementului limfedemului este de a reduce edemul limfatic, ajutându-ne de vasele limfatice integre ÅŸi de a favoriza crearea unora colaterale, sau, in stadiile avansate, de a preveni agravarea acestuia. Odată decongestionat limfedemul, obiectivul este de a menÈ›ine rezulatele obÈ›inute.
     Tr
atamentul compresiv este un element cheie al tratamentului limfedemului.
Terapia de compresie în managementul limfedemului este oferită fie prin bandaje, fie prin îmbrăcăminte de compresie (în funcţie de stadiul tratamentului).

            In faza intensivă, este indicat ca bandajarea să fie realizată zilnic, timp de 1-6 săptămâni, urmând ca, în faza de menÅ£inere, bandajele să fie înlocuite cu haine compresive, individualizate. Presiunea asupra Å£esuturilior trebuie să fie uniformă ÅŸi fermă. 

           Compresia este mai eficientă atunci când se utilizează materiale inelastice (<10% alungire)  sau cu elasticitate scurtă (10-100%). Acestea produc presiuni mari în timpul efortului ÅŸi presiuni scăzute în timpul repausului, stimulând circulaÅ£ia limfatică. Bandajele compresive oferă o rezistenţă care permite susÅ£inerea ÅŸi distribuirea presiunilor create de activitatea musculară, necesară pentru deplasarea lichidelor interstiÅ£iale, pentru a asupliza Å£esutul fibrotic ÅŸi a stimula contractilitatea limfatică.

                   ÃŽmbrăcămintea de compresie este foarte bine adaptată pentru a fi utilizată pe termen lung, în faza de întreÅ£inere a limfedemului, când extremitatea afectată este decongestionată. Imporant de reÅ£inut este că orice îmbrăcăminte compresivă trebuie individualizată.

         Aplicarea compresiei externe oferă suportul necesar pentru Å£esuturile care au pierdut elasticitatea ÅŸi compensează insuficienÅ£a elastică prin creÅŸterea presiunii tisulare. Presiunea tisulară joacă un rol esenÅ£ial în schimbul de lichide între capilarele sanguine ÅŸi Å£esuturi. Presiunea crescută asupra Å£esuturilor, furnizată de compresia externă, reduce cantitatea de lichid care părăseÅŸte capilarele sanguine în Å£esuturi ÅŸi creÅŸte reîntoarcerea fluidelor din Å£esut înapoi în capilarele sanguine ÅŸi limfatice, reducând astfel cantitatea de lichid din Å£esuturi. De asemenea, compresia externă favorizează reîntoarcerea venoasă ÅŸi limfatică prin îmbunătăţirea funcÅ£iei valvelor acestor vase. Totodată, ajută la „înmuierea” Å£esutului conjunctiv, care este adesea fibrozat în limfedem, mai ales dacă terapia compresivă este combinată cu materiale de spumă speciale.

         Putem explica felul în care acÅ£ionează terapia compresivă asupra drenajului limfatic având la bază legea lui Pascal. Aceasta prevede ca variaÅ£ia de presiune produsă într-un punct al unui lichid incompresibil (al cărui volum nu se poate micÅŸora) se transmite integral în toată masa lichidului. Altfel spus, când o presiune exercitată de o contracÅ£ie musculară este aplicată asupra unui fluid (lichidul limfatic) într-un recipient închis (bandajul compresiv care oferă o contrarezistenţă musculaturii scheletale), această presiune este transmisă uniform în toate punctele bandajului. Trebuie menÅ£ionat că sistemul limfatic este un sistem unidirecÅ£ional, iar presiunea exercitată de bandaj asupra zonei afectate scade progresiv dinspre distal spre proximal, ceea ce determină ca limfa să fie condusă în zona în care presiunea este mai scazută (către rădăcina membrului) ÅŸi, ulterior, înapoi la inimă.

           Pe scurt, mecanismele care explică eficacitatea terapiei de compresie sunt:

- reducerea filtrării la nivelul capilarelor;
- direcționarea lichidelor spre părţile corpului care nu sunt supuse compresiei;
- creşterea vitezei de reabsorbţie a sistemului limfatic şi stimularea circulaţiei limfatice;

- îmbunatatirea pompei venoase la pacienţii su insuficienţă veno-limfatică şi deteriorarea ţesuturilor fibrosclerotice.

           Toate aceste efecte ajută la prevenirea reacumulării lichidului limfatic care a fost drenat în timpul tratamentelor TDC ÅŸi la conservarea rezultatelor obÅ£inute prin drenaj limfatic manual. Fară beneficiile compresiei externe, gestionarea cu succes a limfedemului pe termen lung ar fi foarte dificilă ÅŸi, în majoritatea cazurilor, imposibilă.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu