Compresia pneumatică intermitentă (drenajul mecanic)

 

        Pe masură ce se acumulează un volum mare de lichid, vasele limfatice nu-şi pot exercita funcţiile în totalitate. În ele se formează o presiune înaltă, astfel încât valvele care în mod normal se închideau, nu o mai pot face şi apare o acumulare de limfă în partea de jos a vasului. Ca urmare, muşchii vaselor limfatice se întind şi nu mai au forţă de contracţie, iar pe termen lung valvele şi pereţii vaselor limfatice se întăresc şi se reorganizează, devenind mai duri şi mai puţin elastici. 

         Dispozitivele CPI reprezintă un instrument suplimentar al unei abordări multimodale, ce pot fi folosite ca terapie adjuvantă în managementul limfedemului.
      
Compresia pneumatică intermitentă (CPI) este o formă de presoterapie, care acţionează asupra a trei sectoare diferite:

  • la nivel venos, permite evacuarea sângelui din arborele venos; 
  • la nivel limfatic, permite avansarea limfei prezente în colectori, crescând astfel debitul limfatic în direcţia proximală; 
  • la nivel interstiţial, permite deplasarea lichidului interstiţial în sensul impus prin umflarea succesivă a camerelor manşonului.

                   Conform studiilor de specialitate, presiunea aplicată în tratamentul limfedemului trebuie să fie ușoară, cuprinsă între 30-60 mmHg (unii specialişti nerecomandând o presiune mai mare de 40 mmHg). În stadiile iniţiale, atunci când edemul este reversibil în poziţia de decubit, este necesară o presiune mai mică, iar în stadiile avansate presiunea va fi adaptată în funcţie de consistenţa membrului.    

                     Aparatele de drenaj mecanic, de obicei, nu sunt recomandate ca tratament de sine stătător, neputând înlocui drenajul limfatic manual şi terapia compresivă aplicată cu feşele elastice. Opiniile experților variază foarte mult în ceea ce privește siguranța și eficacitatea pompelor pneumatice, așa că ar trebui să vă adresați opiniei medicului sau terapeutului dumneavoastră înainte de începerea procedurilor.              

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu